Az egyetemi éveim alatt az egyik kurzuson hallottam először az anya magzat kapcsolat analízisről, És rögtön tudtam, hogyha majd én is várandós leszek, akkor mindenképpen ki szeretném próbálni. Ez így is történt, és már az első alkalmak is annyira magával ragadtak, hogy természetesen mindhárom gyermekemmel végig jártam kapcsolatanalízisre a várandóság alatt. 

Engem leginkább az lépett meg, hogy tényleg meg tudtam őket ismerni már jóval a születésük előtt. Tanulmányaimnak köszönhetően természetesen azzal már tisztában voltam, hogy mennyire meghatározó a magzati kor a későbbi fejlődés tekintetében, és arról is sokat olvastam, hogy már egy egészen pici magzat is mennyi mindent érzékel stb. De egészen más dimenzió volt megtapasztalni, hogy ezek tényleg így vannak. 

Nekem az egyik legizgalmasabb dolog az egészben, hogy már a pocakot belül meg tudtunk ismerkedni egymással. Mindhárom pontosan megmutatta nekem különböző képeken és érzéseken keresztül a temperamentumukat, hogy miket szeretnek és miket nem, hogy mi az erősségük és gyengeségük, és mindezt úgy, hogy egy teljesen más szinten tudtunk kommunikálni, mint a mindennapi életben. Csodálatos érzés volt megélni ezt az összhangot. 

A “babázás” mellett természetesen minden ülésen átbeszéltük a terapeutámmal az aktuális történéseket, voltak nehéz élethelyzetek, nagy érzelmi hullámok, sokat segített, hogy ezen az “utazáson” végig mellettem volt egy támogató kísérő.

Az utolsó hetekre különös nosztalgiával emlékszem, amikor eljött az elengedés ideje, a szülés, a születésre való felkészülés, amikor a babával együtt zártunk le egy időszakot, hogy eljöhessen az új, kinti élet. Az itt megtanult technikák később a szülés folyamán is nagyon praktikusnak bizonyultak. 

Úgy érzem, hogy a kapcsolatanlizisnek köszönhetően olyan előnyre tettünk szert, ami nagyban megkönnyítette az első heteket, es a későbbi időszakokat is. Mi ugyanis nem a szülést követően kezdtünk csak el ismerkedni, hanem addigra már kialakult egy olyan erős kötődés köztünk, hogy sokkal jobban egymásra voltunk hangolodva, én legalábbis így éreztem ezt. Sokszor mondtak rájuk mások, hogy mennyire nyugodt és értelmes babák, Ujszulotthoz képest mennyire értelmesen néznek és érdeklődőek, hogy sugárzik az “anya-baba szerelem”. 

Ma is nagyon meghat, ha erre a gyönyörű folyamatra gondolok, és hálás vagyok, hogy megélhettük.